NÄMMA Vaata mida pikkadel kosmosereisidel sööma hakatakse (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Eine, mis koosneb sojaubadest, mooniseemnetest, odrast, lehtkapsast, maapähklitest, maguskartulist ja/või päevalilleseemnetest, pakkus astronautidele toimetulekuks kõige paremat tasakaalu.
Eine, mis koosneb sojaubadest, mooniseemnetest, odrast, lehtkapsast, maapähklitest, maguskartulist ja/või päevalilleseemnetest, pakkus astronautidele toimetulekuks kõige paremat tasakaalu. Foto: ACS Food Science & Technology

Kujutage ette, et stardite mitmeaastasele reisile Marsile, kus peaksite sööma igavat, eelpakendatud toitu. Pikki missioone plaanivad kosmoseagentuurid seisavad silmitsi väljakutsega, kuidas inimesi kõige paremini toita. Nüüd avaldasid teadlased ajakirjas ACS Food Science & Technology optimaalse «kosmosetoidu» – maitsva taimetoidusalati. Nad valisid värsked koostisosad, mis vastavad meesastronautide erilistele toitumisvajadustele ja mida saab kosmoses ise kasvatada.

Astronaudid kulutavad kosmoses viibides rohkem kaloreid kui inimesed Maal ja vajavad pikaajalise mikrogravitatsiooniga kokkupuute tõttu tervena püsimiseks lisatoitaineid, näiteks kaltsiumi. Lisaks nõuavad tulevased pikaajalised missioonid kosmoselaeval toidu jätkusuutlikku ja ringluspõhist kasvatamist. Kuigi teadlased on uurinud kosmoses toidu kasvatamise meetodeid ja seda, milliseid toitaineid astronaudid tervena püsimiseks vajavad, pole konkreetseid eineid siiani välja töötatud. Seepärast tahtsid Volker Hessel ja tema kolleegid välja töötada kosmosetoidu, mis vastaks kosmoselennu eripärastele nõuetele ja maitseks hästi.

Esmalt hindasid teadlased värskete koostisosade kombinatsioone, kasutades lineaarse programmeerimise meetodit. See mudel tuvastas, kui hästi erinevad toiduainete kombinatsioonid võiksid rahuldada meesastronaudi päevaseid toitumisvajadusi, minimeerides samal ajal toidu kasvatamiseks vajaliku vee hulka. Meeskond oli ühtlasi mures toidu jätkusuutlikkuse pärast kosmoses, valides koostisosad, mis vajavad vähe väetist, kasvamisaega ja kasvupinda, ning et mittesöödavad osad saaks ringlusse võtta. Kümnest uuritud stsenaariumist leidsid nad, et taimetoidust eine, mis koosneb sojaubadest, mooniseemnetest, odrast, lehtkapsast, maapähklitest, maguskartulist ja/või päevalilleseemnetest, pakkus kõige tõhusamat tasakaalu maksimaalsete toitainete ja minimaalsete põllumajanduslike sisendite vahel. Kuigi see kombinatsioon ei suutnud pakkuda kõiki astronautidele vajalikke toitaineid, võiks neid teadlaste sõnul võtta toidulisandina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles