TEADLANE VASTAB Miks on saunas kasulik teada kastepunkti ja millal läheb seal talumatult palavaks?

teadus.postimees.ee
Copy
Leili visates läheb leiliruumis tegelikult jahedamaks, aga miks 80 kraadi suvel tundub sama kuum kui 110 kraadi talvel? Teadlane selgitab saunafüüsikat.
Leili visates läheb leiliruumis tegelikult jahedamaks, aga miks 80 kraadi suvel tundub sama kuum kui 110 kraadi talvel? Teadlane selgitab saunafüüsikat. Foto: HUUM / Pexels

Suvel kuumade ilmadega hoiatatakse südamehaigeid, et nad peavad olema ettevaatlikud, et end mitte ohtu seada. Samuti soovitatakse jälgida kastepunkti. Mis see on oluline ka saunas leili visates? Sellele küsimusele vastab TalTechi füüsikaprofessor Jaan Kalda.

Kastepunkt on mitmes mõttes oluline näitaja, millele inimesed ei oska sageli tähelepanu pöörata. See on tegelikult alati ka ilmajaama andmetes olemas: Ilmateenistuse lehelt leiab küll vaid temperatuuri ja õhuniiskuse (mille põhjal saab kastepunkti arvutada), aga Maanteeameti teeilmajaamade andmetes on see kenasti kirjas.

Oletame, et väljas on nelikümmend kraadi sooja. Kui kastepunkt on samal ajal kakskümmend või viisteist kraadi, ei tunne te, et õues oleks veel talumatult palav, aga kui õues on 26 kraadi ja kastepunkt on 24, siis võtab naha leemendama ja pikem õues viibimine võib nõrgema tervise korral olla ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles