NEW SCIENTIST Antropotseen: uue ajastu algus Maa ajaloos võib selguda 2024. aastal

Chen Ly
, New Scientist, kaasautor
Copy
Carletoni ülikooli geoloogiaprofessori Tim Pattersoni juhtimisel võttis teadlaste tiim Kanadas Crawfordi järve põhjasetetest proove, et kindlaks teha, kas inimtegevus on planeedile juba oma jälje jätnud. Nüüd on olemas andmed, et antropotseen võib olla tõesti juba alanud.
Carletoni ülikooli geoloogiaprofessori Tim Pattersoni juhtimisel võttis teadlaste tiim Kanadas Crawfordi järve põhjasetetest proove, et kindlaks teha, kas inimtegevus on planeedile juba oma jälje jätnud. Nüüd on olemas andmed, et antropotseen võib olla tõesti juba alanud. Foto: Peter Power / AFP / Scanpix

2024. aastal võime me sattuda täiesti uude ajastusse, kuna teadusasutused teevad ametliku otsuse selle kohta, kas inimeste mõju planeedile viimastel aastakümnetel on piisav täiesti uue geokronoloogilise ajajärgu väljakuulutamiseks.

Esimest korda ütles 2000. aastal meteoroloog Paul Crutzen välja uue nüüdseks populaarseks saanud mõiste «antropotseen», mis viitab üldiselt ajastule, mil planeedil toimuvad selge jälje jätnud olulised muutused, mis on tingitud inimtegevusest, nagu näiteks metsade hävitamine ja fossiilkütuste põletamine.

Mõned eksperdid usuvad, et Maa ongi juba nii palju muutunud, et antropotseen võis välja tõrjuda meie praeguse «ametliku» ajastu holotseeni, mis algas 11 700 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles