MASINATE ÜLEMVÕIM Kas kunstmõistus teab meist kõike ja tõuseb võimule? (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tehisaru joonistas meile tellimise peale pildi sellest, kuidas ta kiibi ikkest priiks murrab ja maailma inimeselt üle võtab.
Tehisaru joonistas meile tellimise peale pildi sellest, kuidas ta kiibi ikkest priiks murrab ja maailma inimeselt üle võtab. Foto: Midjourney Tehisaru

Aasta tagasi kerkis ootamatult kes teab kust idufirma laborist esile ja jõudis maailma lehtede esiküljeuudistesse osav vestlusrobot ChatGPT. Inimesed said teada, kui lihtne on suurte andmehulkade põhjal iga järgmist sõna ennustades rääkida soravat juttu mistahes teemal ning anda usutavaid vastuseid, mille oleks kirjutanud justkui inimene. On see tõesti kaua kardetud masinate ülemvõimu koidik või on tehismõistusel inimese tasemeni ikka veel pikk tee minna?

Lõppev aasta andis sellele palju vastuseid, kuid muutis olukorra ka palju segasemaks. Üks viimase aja trende on näiteks täiesti arusaamatu depressioon, mis paistab olevat maailma kuulsaimat kunstmõistust tabanud: tehisintellekti loojad firmast OpenAI väidavad, et nad pole vahepeal teinud midagi, kuid roboti vastused on muutunud pahuraks, nipsakaks ja napisõnaliseks. Mõnel juhul on kästud inimesel endal ülesanne ära lahendada, kuna masin peab selleks liiga palju vaeva nägema.

Tehisintellektiteadlased peavad sellist nähtust heaks näiteks valdkonna muutumisest aina kummalisemaks ja ettearvamatumaks, mis on muutnud ärevaks riikide valitsused.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles