TEADLANE VASTAB Kui palju maksab jõulupuu elekter?

teadus.postimees.ee
Copy
Jõulutulede pärast ei maksa muretseda – need tekitavad rohkem positiivset emotsiooni, kui mõjutavad meie elektriarvet.
Jõulutulede pärast ei maksa muretseda – need tekitavad rohkem positiivset emotsiooni, kui mõjutavad meie elektriarvet. Foto: Gary Spears / Pexels

Jõulud lähenevad ja kuused tuuakse tuppa. Tänapäeval kasutatakse jõulupuul väga palju elektriküünlaid, sest need on lahtise tulega vahaküünaldest ohutumad ja ei nõua pidevat valvet. Kuna elektrihind on viimasel ajal kõigi jaoks tähtis, võib tekkida küsimus, kui palju maksab jõulupuu tarbitud elekter. Sellele vastab Taltechi emeriitprofessor, elektriinsener Väino Rajangu.

Poes müüdavate ketti ühendatud elektriküünalde võimsus on enamikul juhtudel 3,5 W. Niisugune väike võimsus on saavutatud tänu LED-küünaldele.

Kui eeldada, et kuusk on toas kuu aega ja elektriküünlad on sisse lülitatud ööpäev ringi, tarbivad need elektrit ligikaudu 700 tundi. Siit saame tulemuseks, et selle aja jooksul tarbitakse elektrit 3,5 x 700 = 2450 Wh ehk 2,45 kWh.

Elektri kWh hind sõltub valitud elektripaketist: kas see on fikseeritud või muutuv börsihind. Eeldame, et elektriarvel on elektri hind koos võrgutasude, taastuvenergia tasu, elektriaktsiisi ja käibemaksuga keskmiselt 20 senti/kWh, siis saame 2,45 x 20 = 49 senti.

Uuest aastast on käibemaks 20 protsendi asemel 22 protsenti ja see lisab juurde veel ühe sendi. Seega jõulupuu elektriküünlad tarbivad jõuluaja jooksul elektrit 50 sendi eest.

Kui kuusk elektriküünaldega on toas vähem kui kuu, on see summa muidugi väiksem. Samuti päeval ei pruugi alati kuusel küünlad põleda ja siis väheneb ka elektrile kuluv rahasumma. Kui kuusele paigutatakse mitu elektriküünalde ketti, siis sellega suureneb ka elektrikulu ja makstav summa.

Kokkuvõttes on tänapäevaste elektriküünalde kasutamise puhul elektri eest makstav summa tagasihoidlik ja ei mõjuta tuledesärast tekkivat positiivset emotsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles