PERSONAALMEDITSIINI VÕLUD JA VALUD Kas geneetilised ravimeetodid toovad tervisele kasu või kahju?

Annika Helena Siimon
Copy
Personaalmeditsiini eesmärk on pakkuda efektiivsemaid ja suunatumaid ravimeetodeid, kohandades meditsiinilisi sekkumisi individuaalsetele patsientidele nende geneetilise profiili põhjal.
Personaalmeditsiini eesmärk on pakkuda efektiivsemaid ja suunatumaid ravimeetodeid, kohandades meditsiinilisi sekkumisi individuaalsetele patsientidele nende geneetilise profiili põhjal. Foto: Serhii Hudak

Termin «personaalmeditsiin» on viimastel aastatel saavutanud suure populaarsuse nii teaduslikust kui ka poliitilisest vaatenurgast. Hoolimata selle termini laialdasest kasutamisest, on endiselt ebaselge selle täpne tähendus ja kas selline lähenemine üldse kasulik on.

Aastatel 1990–2003 osalesid tuhanded teadlased Inimese Genoomi Projektis (ing k Humane Genome Project). Üheskoos õnnestus neil kaardistada kogu inimese genoom. Seeläbi on saanud võimalikuks üksikisikute geneetiliste variatsioonide avaldamine. Mõni selline variatsioon on seotud suurenenud riskiga haigestuda teatud haigustesse ja mõnel juhul on võimalik kindlaks teha, kas soovitatud ravist on konkreetsele patsiendile kasu. See on tekitanud huvi täppismeditsiini vastu, mida nimetatakse ka personaalmeditsiiniks.

Personaalmeditsiini (tuntud ka kui isikupärane meditsiin) eesmärk on pakkuda efektiivsemaid ja suunatumaid ravimeetodeid, kohandades meditsiinilisi sekkumisi individuaalsetele patsientidele nende geneetilise profiili põhjal. See viib personaalmeditsiini traditsioonilisest «sümptomite ja tunnuste» lähenemisest sügavamale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles