Hiirtele pandi virtuaalprillid ette - vaata, mis teadlasi üllatas!

teadus.postimees.ee
Copy
Hiirte virtuaalprillid on kerged ja odavad. Nendega saab uurida loomi käitumas looduslikes keskkondades. Teadlased loodavad katsetest palju teada saada ka muude virtuaalreaalsuse mõjude kohta.
Hiirte virtuaalprillid on kerged ja odavad. Nendega saab uurida loomi käitumas looduslikes keskkondades. Teadlased loodavad katsetest palju teada saada ka muude virtuaalreaalsuse mõjude kohta. Foto: Dom Pinke / teadustöö / Northwesterni ülikool

Väikesed nunnud virtuaalprillid hiirtele ei valminud lihtsalt moepärast, vaid teadlased soovivad nendega uurida, kuidas töötavad hiirte närvisüsteemid. Looduskeskkonda simuleerides tuli välja muudki üllatavat, mida on hiljem hea teada ka inimestel virtuaalreaalsuse prille kasutades.

Northwesterni ülikooli teadlased on välja töötanud virtuaalreaalsuse (VR) prillid hiirtele, millega saab looduskeskkonda usutavamalt imiteerida ning sellega koos täpsemalt uurida loomade käitumise aluseks olevaid närvisüsteeme.

Hiirtel endal on samuti niimoodi pilt ehedam, sest neid ei ümbritse arvuti- ja projektsiooniekraanid, mis siiski ei tekita täielikku virtuaalmaailmas olemise tunnet. Nagu teadlased on täheldanud, ei passi hiired ainult ekraane, vaid ronivad laborikeskkonnas nende peale ja tahavad ekraanide tagant välja piiluda. Lisaks ei anna ekraanide tasapinnaline olemus edasi kolmemõõtmelist pilti ja sügavust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles