Maa kliima on koguni viie katastroofi serval (2)

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Antarktika ja Gröönimaa jääkilpide sulamisega seotud murdepunktide ületamine on võimalik juba tänase soojenemise taseme juures.
Antarktika ja Gröönimaa jääkilpide sulamisega seotud murdepunktide ületamine on võimalik juba tänase soojenemise taseme juures. Foto: Becky Bohrer

Globaalne soojenemine on viimas planeeti mitme kliima murdepunktini, mille ületamise tagajärjel seisab meie elusloodus silmitsi pöördumatult traagiliste tagajärgedega. Juba praegu oleme ületamas viit murdepunkti ning lähikümnenditel veel kolme, kui soojenemine samas tempos jätkub.

EL Copernicuse kliimateenuse andmetel saab pärast kuut järjestikust rekordiliselt sooja kuud tänavusest aastast mõõtmisajaloo palavaim. Novembris ületas kuu globaalne keskmine temperatuur tööstuspöörde eelset keskmist 1,75 ℃ võrra.

Kliimamuutustest tulenev stress võib ühel hetkel muutuda nii tõsiseks, et suur osa Maa ökosüsteemidest ei suuda enam oma praegust seisundit säilitada. Lävendit, mille ületamisel kliimasüsteem jäädavalt muutub ega naase endisesse olekusse ka siis, kui muutuse põhjustaja kõrvaldada, nimetatakse kliima murdepunktiks. Eelmisel nädalal avalikustati Dubais toimuval COP28 kliimakonverentsil enam kui 200 teadlase koostöös valminud globaalsete kliimasüsteemi murdepunktide raport.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles