NEW SCIENTIST Kas lääne tsivilisatsioon on oma allakäigu koidikul? (8)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Kas kõik tsivilisatsioonid paratamatult hääbuvad kindla aja jooksul vägivallalaine ja äkilise allakäiguga? Austria teadlane annab ülevaate ning avaldas äsja ka selleteemalise raamatu.
Kas kõik tsivilisatsioonid paratamatult hääbuvad kindla aja jooksul vägivallalaine ja äkilise allakäiguga? Austria teadlane annab ülevaate ning avaldas äsja ka selleteemalise raamatu. Foto: Mysticsartdesign/Pixabay

Vana-Egiptus, Rooma impeerium, maiad, Hiina Qingi dünastia – kõik need iidsed tsivilisatsioonid särasid omal ajal eredalt. Kuid alati järgnes neile hiilgeaegadele kokkuvarisemine. See näib olevat iga kultuuri vältimatu trajektoor. Veelgi enam, näib, et lääne tsivilisatsiooni võib praegu tabada just samasugune saatus.

Kriisi märgid on praegu ilmsed, alates kasvavast majanduslikust ebavõrdsusest ja poliitilisest polariseerumisest kuni vägivaldsete konfliktide ja ökoloogiliste katastroofideni. Paljud peavad seda globaalseks «multikriisiks», mis kujutab endast tõsist, võib-olla aga lausa eksistentsiaalset ohtu tänapäeva ühiskondadele.

Ma ennustasin, et see juhtub, juba rohkem kui kaks aastakümmet tagasi, kui hakkasin keeruliste süsteemide matemaatikat rakendama ajaloos, et avastada mustreid. Seda lähenemisviisi kasutades leidsin, et vägivaldne poliitiline ebastabiilsus järgneb kahele tsüklile, millest üks saavutab haripunkti umbes iga 50 aasta järel ning kattub teisega, mis toimub iga kahe või kolme sajandi järel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles