NEW SCIENTIST Mis on pika Covidi saladus? (1)

Michael Marshall
, New Scientist, kaasautor
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Paljude jaoks hakkab Covid-19 pandeemia unustusehõlma vajuma, kuid miljonitele inimeste jaoks pole see võimalik, kuna nad on endiselt haiged. Lühiajaline ja kergete sümptomitega haigus võib mõne jaoks olla sümptomite pikaajalise perioodi algus. Praegu võib umbes 65 miljonil inimesel olla pikk Covid.

See on halb uudis. Kuid umbes neli aastat pärast esimeste haigusjuhtumite ilmnemist koguneb pika Covid põhjuste kohta järjest enam tõendeid, mis avab tee uutele ravimitele. Mitmed raviviiside uuringud on käimas ja osad on juba näidanud paljulubavaid tulemusi. Selge on ka see, et inimestel on pikaajaliste Covidi sümptomite osas suured erinevused, seega on selle seisundi ravimine personaliseeritud meditsiini harjutus: ükski lähenemisviis ei tööta kõigi jaoks.

Siiski jääb palju küsimusi. Kas teatud hormoonide taseme langus võib selgitada väsimust ja aju udu, ning kas viiruse püsivus on tõesti võti selle mõistmiseks, mis toimub? Ja mida peaksime tegema - ja mitte tegema -, et vältida pika Covidi teket?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles