UURING Aktiivne internetikasutus pikendab üle 50-aastastel eluiga

teadus.postimees.ee
Copy
Teadlased avastasid, et vanemaealistel vähendab Internet depressiooni, üksindust ja teadmatust.
Teadlased avastasid, et vanemaealistel vähendab Internet depressiooni, üksindust ja teadmatust. Foto: Anna Shvets / Pexels

Värske teadusuuring, kus osales üle saja tuhande inimese Hiinast, Mehhikost, Ameerika Ühendriikidest ja Euroopast, on leidnud, et üle 50-aastaste inimeste eluiga võib oluliselt pikeneda, kui nad kasutavad aktiivselt Internetti. 

Teadustöö tõi välja seoseid Interneti kasutamise ja parema tervise vahel. Selgus, et palju vähem terviseprobleeme on just Interneti kasutajatel. 

Analüüs näitas, et need, kes on digimaailmaga rohkem seotud, kannatavad vähem diabeedi, insuldi ja teiste tõsiste tervisehädade all. Eriti tugev oli see seos Euroopas, kus vanemad Interneti kasutajad näitasid märkimisväärselt madalamat riski haigestuda südame- ja ainevahetushaigustesse ning isegi madalamat surmariski.

Rohkem kui lihtsalt surfamine veebis

Mis teeb siis Interneti kasutamise nii kasulikuks?

Uuringu autorid viitavad mitmele tegurile: vähenenud depressioon, parem sotsiaalne sidusus ning ligipääs terviseinfole. Interneti kasutamine aitab eakatel inimestel olla ühiskonnas aktiivsemad, mis omakorda toetab nende vaimset ja füüsilist heaolu.

Tasakaal on tervise võti

Kuigi uuringu tulemused on lootustandvad, on teadlaste sõnul vaja meeles pidada, et interneti kasutamine võib teatud vanuserühmades ja sotsiaalmajandusliku taustaga inimestel kaasa tuua ka riske, nagu suurenenud internetisõltuvus ja istuv eluviis.

Seega peab kasutama Internetti tasakaalustatult ja teadlikult.

Uued võimalused tervisepoliitikas

See avastus avab samuti uusi uksi tervisepoliitika ja vanemaealiste tervise edendamise osas.

Tervisetöötajad ja poliitikakujundajad peaksid uuringu läbiviijate arvates arvestama Interneti kasutamise potentsiaali vanemaealiste tervise parandamisel, samas hoiatades võimalike internetikasutamisega kaasnevate riskide eest.

Kokkuvõtvalt toob see uuring esile digitaalse kaasatuse tähtsust vanemaealiste eluea pikendamisel, pakkudes praktilisi soovitusi ja olulist teavet nii tervishoiutöötajatele kui ka laiemale avalikkusele.

Vaata uuringut lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles