KEELETRENDID Olmemured suruvad Ukraina eestlastel mõtteist

teadus.postimees.ee
Copy
Pildil on raketisüsteemi HIMARS laskmised Saaremaal. Kasutuselt langevad sõnad on teadlaste uuringu järgi praegu kasutuselt langevad sõnad näiteks «raketisüsteem» ja «tankitõrjerelv», kasvavas trendis aga «gripp» ja «segaolmejäätmed».
Pildil on raketisüsteemi HIMARS laskmised Saaremaal. Kasutuselt langevad sõnad on teadlaste uuringu järgi praegu kasutuselt langevad sõnad näiteks «raketisüsteem» ja «tankitõrjerelv», kasvavas trendis aga «gripp» ja «segaolmejäätmed». Foto: Valmar Voolaid/kaitsevägi

Kui mullu suvel ja sügisel paistsid eestikeelses veebiruumis tõusva kasutusega silma Ukraina sõjaga seonduvad sõnad, siis sel aastal on nende asemele tulnud argimuredele ja sisepoliitikale viitavad keelendid, selgub Eesti Keele Instituudi reaalaja keeletrendide analüüsist.

Alates 2020. aastast kaardistab Eesti Keele Instituut (EKI) vastava tarkvara abil reaalajas seda, millest eestikeelses avalikus internetis kirjutatakse.

«See on üks osa elaval eesti keelel käe pulsil hoidmisest. Seda on vaja, et oleks võimalik läbipaistvalt ja andmete põhjal järeldada, kuidas keel areneb ja millised on suundumused. Muidu ei saaks ju objektiivselt näiteks öelda, et mõnda sõna kasutatakse vähem ja teist rohkem või et tegelikus kasutuses on välja kujunenud uusi tähendusvarjundeid,» selgitas EKI vanemarvutileksikograaf Kristina Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles