PEHME KEEL TUVASTATUD Teadlased panid mobiili hääle järgi kainust hindama

teadus.postimees.ee
Copy
Väike naps võib esialgu jääda teistele inimestele märkamatuks, kuid teadlaste algoritm peaks suutma selle juba kõnest tuvastada. Kui ei räägi, saab määrata joobe kõnnaku või mobiili tipitavate tekstide järgi. Pilt on illustreeriv.
Väike naps võib esialgu jääda teistele inimestele märkamatuks, kuid teadlaste algoritm peaks suutma selle juba kõnest tuvastada. Kui ei räägi, saab määrata joobe kõnnaku või mobiili tipitavate tekstide järgi. Pilt on illustreeriv. Foto: Surprising Shots / Pixabay

Kõik teavad, et kui inimene räägib nii-öelda «pehme keelega», on ta napsitanud. Nüüd suudab masinõpe selle eksimatult tuvastada ja annab ka promillihinnangu. Kui oled vait, saab rakendus hakkama ka kõnnaku hindamisega. Lahenduse said valmis Stanford Medicine'i ja Toronto ülikooli teadlased.

Nutitelefonide ja nutikõlaritega saab määrata inimese alkoholijoobe taset vaid nende hääle muutuste põhjal, selgub ajakirjas Journal of Studies on Alcohol and Drugs avaldatud värskest uuringust.

Teadlased viisid läbi uuringu 18 täiskasvanuga vanuses alates 21 eluaastast. Osalejatele anti kaalupõhine annus alkoholi ja neile määrati juhuslikult rida keeleväänamisteste – üks enne joomist ja üks iga tunni järel kuni seitse tundi pärast joomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles