ROHEPESU JÄTKUB Ettevõtted bluffivad end kliimaasjus ilusamaks

teadus.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels

Uue uuringu kohaselt ei avalda enamik ettevõtteid oma süsiniku jalajälje täielikku ulatust ning paljud väidavad, et nad on «rohelised».

Kuigi CO2 aruandlus on praegu enamiku ettevõtete jaoks vabatahtlik, on ettevõtted investorite, reguleerivate asutuste, poliitikute, mittetulundusühingute ja muude sidusrühmade poolt surve all avaldada ja vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid.

Kasvuhoonegaaside arvestuse standardit Greenhouse Gas Protocol kasutatakse kogu maailmas ettevõtete süsiniku jalajälje mõõtmiseks kolmel tasandil:

  1. Esimene mõõdab ettevõtte poolt äritegevuse käigus otseselt tekitatavad kasvuhoonegaaside heitmed (näiteks ettevõtte sõidukite heitkoguseid).
  2. Teine mõõdab väliselt tarnijalt ostetud energia tootmisega seotud heitkoguseid (näiteks elektritarnijate poolt toodetud heitkoguseid).
  3. Kolmas (Scope 3) mõõdab kaudseid heiteid, mida pole veel arvesse võetud, ning hõlmab ettevõtte kogu väärtusahela üles- ja allavoolu, näiteks klientide poolt ettevõtte tootega tekitatud heidet (allavool) ja toote valmistamisel tekkivaid heitmeid (ülesvool).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles