NEW SCIENTIST Tehisintellekt ennustab nüüd ilma palju täpsemini kui senised ilmaprognoosid (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Tehisintellekt DeepMind teab täpselt, mis ilm meid ees ootab, aga kuidas, sellest inimene enam aru ei saa.
Tehisintellekt DeepMind teab täpselt, mis ilm meid ees ootab, aga kuidas, sellest inimene enam aru ei saa. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tehisintellekt suudab nüüd ennustada ilma kümme päeva ette palju täpsemalt kui praegused parimad simulatsioonid, lubab Google´ile kuuluv tehisintellekti ettevõte DeepMind. Kuid praegustest läbiproovitud prognoosimeetoditest loobumine ning lihtsalt andmetes tehisintellekti poolt tuvastatud mustritele tuginemine võib tekitada tõsiseid probleeme.

Olemasolevad ilmaprognoosid põhinevad matemaatilistel mudelitel, mis kasutavad füüsikat ja superarvuteid, et ennustada, mis juhtuma hakkab. Need mudelid on muutunud aina täpsemaks, lisades peenemaid detaile, mis omakorda nõuab üha võimsamaid arvuteid ja suuremat energiavajadust.

Rémi Lam Google DeepMindist ja tema kolleegid on võtnud käsile aga teistsuguse lähenemisviisi. Nende GraphCast AI tehisintellektimudel on koolitatud nelja aastakümne satelliitide, radarite ja maapinna mõõtmiste ilmaandmete põhjal, tuvastades mustrid, mida isegi Google DeepMind ise ei mõista. «Nagu paljud masinõppega tehisintellekti mudelid, ei ole mudeli toimimist enam väga lihtne tõlgendada,» ütleb Lam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles