NEW SCIENTIST Esimene silmamuna siirdamine maailmas õnnestus edukalt

Grace Wade
, New Scientist, kaasautor
Copy
Pildil Aaron James koos dr Eduardo D. Rodriguezega pärast osalist näosiirdamist ja maailmas esimest terve silmamuna siirdamist.
Pildil Aaron James koos dr Eduardo D. Rodriguezega pärast osalist näosiirdamist ja maailmas esimest terve silmamuna siirdamist. Foto: NYU LANGONE HEALTH

Esimesena maailmas on kirurgid teinud silmamuna siirdamise. Hetkel ei ole veel selge, kas retsipient suudab oma uut silma kasutades ka näha, kuid protseduur on siiski oluline samm raskete silmavigastustega inimestele, et taastada nende nägemine.

27. mail teostasid New Yorgi NYU Langone Health meditsiinikeskuse kirurg dr Eduardo Rodriguez ja enam kui 140 inimesest koosnev meeskond silma siirdamise ja osalise näosiirdamise Arkansase elektriliini töötajale Aaron Jamesile. Praeguseks on tehtud vähem kui 50 näosiirdamist ja ühegi käigus ei siirdatud silma. Terve silma siirdamist on elundi keerukuse tõttu peetud peaaegu võimatuks.

James tänas doonorit ja doonori perekonda 9. novembri pressikonverentsil, öeldes: «Enne siirdamist ei olnud mu enesetunne kõige parem. Minu enesekindlus oli veidi madal. Kuid pärast siirdamist räägin inimestele, et ma ei saa peeglist mööda kõndida ilma end vaatamata. See on mu selja sirgu löönud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles