NEW SCIENTIST Robotid mõtlevad parvena nagu mesilased ja loovad oma demokraatiat (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Teadlased panid robotiparve üksteisega suhtlema nagu mesilased: üks robot esitleb teistele oma arvamust, teine enda oma. Teised hakkavad järjest ühe või teise arvamuse poole kalduma, vahetades värvi, kuni on robotiparve ühine demokraatlik otsus sündinud.
Teadlased panid robotiparve üksteisega suhtlema nagu mesilased: üks robot esitleb teistele oma arvamust, teine enda oma. Teised hakkavad järjest ühe või teise arvamuse poole kalduma, vahetades värvi, kuni on robotiparve ühine demokraatlik otsus sündinud. Foto: Carmen Miguel / teadustöö / Barcelona Ülikool

Rühm väikseid roboteid, mis suhtlevad omavahel vilkuvate tuledega, võivad teha ühiseid otsuseid samamoodi, nagu mesilased kasutavad parves omavahel suhtlemist kokkulepete saavutamiseks.

«Usume, et lähitulevikus on tulemas lihtsad robotid, mis teevad töid, mida meie teha ei taha, ja on väga oluline, et nad teeksid sealjuures otsuseid hajusalt ja iseseisvalt,» ütles Carmen Miguel Barcelona ülikoolist. Tema juhitud teadlaste meeskond katsetas, kuidas mesilaste jäljendamine grupiotsuste tegemisel võib aidata ka masinaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles