OTSEÜLEKANNE Euroopa kosmosemasin toob meieni müstilise pilkase pimeduse – tumeaine

teadus.postimees.ee
Copy
EUCLID kosmoseteleskoop
EUCLID kosmoseteleskoop Foto: Wikimedia Commons

Euclid on laia vaatenurgaga kosmoseteleskoop, millel on 600-megapiksline kaamera nähtava valguse salvestamiseks, lähedase infrapuna spektromeeter ja fotomeeter, et määrata tuvastatud galaktikate punanihe. 

Euroopa Kosmoseagentuuri 1,4 miljardi dollarise maksumusega kosmoseteleskoop Euclid on loodud avastama tumedat universumit - seda 95% kosmosest, mida me ei näe. Täna avaldatakse teleskoobi esimesed pildid otseülekandes.



Teleskoop arendati välja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) ja Euclid Consortiumi poolt ning see startis 1. juulil 2023.​
Umbes kuu aega pärast seda jõudis teleskoop oma sihtkohta, halo-orbiidile Päikese-Maa teise Lagrange'i punkti L2 ümber, keskmise kaugusega Maast 1,5 miljonit kilomeetrit (umbes neli korda Maa ja Kuu vaheline kaugus). Seal oodatakse, et teleskoop jääb vähemalt kuueks aastaks tööle. See liitub Gaia ja James Webb'i kosmose teleskoobi missioonidega L2 punktis.

Pildi avaldamist näidatakse otseülekandes ESA veebikanalil kell 8:15 hommikul Eesti aja järgi homme. ESA-l on ka YouTube'i otseülekanne, mida saab allpool vaadata. ESA teate kohaselt sisaldab ülekanne viit Euclidi pilti universumist, ja kõrge eraldusvõimega versioonid piltidest saavad kättesaadavaks sellel lingil

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles