Laupäeval saab Kuu osaliselt varjutatud

Taavi Niittee
, Tõrva Astronoomiaklubi liige
Copy
Umbes selline võib laupäevase kuuvarjutuse tipuhetk teleskoobis välja näha. Lisaks täisvarjule paistab terve Kuu tavalisest ka veidi tumedam. Foto Kuust on tehtud eelmise aasta jaanuaris Tõrvast.
Umbes selline võib laupäevase kuuvarjutuse tipuhetk teleskoobis välja näha. Lisaks täisvarjule paistab terve Kuu tavalisest ka veidi tumedam. Foto Kuust on tehtud eelmise aasta jaanuaris Tõrvast. Foto: Taavi Niittee/Tõrva Astronoomiaklubi

Laupäeva õhtul riivab taevas rippuv täiskuu oma alumise osaga Maa poolt heidetud varju serva ehk aset leiab selle aasta ainukene osaline kuuvarjutus. Viimati sai Eestist varjutatud Kuud näha 2019. suvel ning järgmine selline kord tuleb veidi vähem kui aasta pärast.

Laupäevast kuuvarjutust saab võtta kui hiljuti Ameerika mandri kohal kohal toimunud päikesevarjutuse loomulikku jätku. Nimelt saavad nii päikese- kui kuuvarjutused aset leida vaid neil suhteliselt haruldastel perioodidel, kui Kuu orbiidi tasand on kolme taevakeha enam-vähem ühele joonele sattumiseks soodne. Sellel põhjusel käivad varjutused alati paarikaupa ja paarinädalase vahega. Näiteks 14. oktoobri ringikujulise päikesevarjutuse ajal tuli Kuu Päikese ette, nüüd on aeg Kuul läbida Maa varju. Paraku vaid osaliselt.

Maa poolvarju siseneb Kuu Eesti aja järgi kell 21:02 õhtul, täisvarju puudutab see kell 22:35 ning varjutuse kõrghetk saabub kell 23:14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles