Ammuta iseseisvalt teaduspõhist infot kliimamuutuste kohta (1)

Copy
Kliima on laiemas mõttes globaalse kliimasüsteemi olekute kogum pikema aja jooksul. Kliimasüsteem koosneb atmosfäärist (õhk), hüdrosfäärist (vesi), krüosfäärist (jää), litosfäärist (maakoor ja maapind) ja biosfäärist (elusloodus). Kitsamas mõttes mingi paiga ilmade pikaajaline laad ja rütm.
Kliima on laiemas mõttes globaalse kliimasüsteemi olekute kogum pikema aja jooksul. Kliimasüsteem koosneb atmosfäärist (õhk), hüdrosfäärist (vesi), krüosfäärist (jää), litosfäärist (maakoor ja maapind) ja biosfäärist (elusloodus). Kitsamas mõttes mingi paiga ilmade pikaajaline laad ja rütm. Foto: SWNS

Valmis esimene eestikeelne õppematerjal «Kliimamuutuste ABC», mis sisaldab tänapäevast teaduslikku arusaama kliimamuutustest ning nende leevendamisest ja tagajärgedega kohanemisest. Veebimaterjali koostasid Tartu Ülikooli, Tallinna Ülikooli ja Eesti Maaülikooli reaal-, sotsiaal- ja humanitaarteadlased ning seda on tutvustatud paarisajale Eesti haridustöötajale. Nüüd on õppevahend kõigile vabalt kättesaadav.

«Teadlased ütlevad selgelt, et ökosüsteemidele ja inimestele ohtu valmistavate inimtekkeliste kliimamuutuste vähendamiseks tuleb tegutseda kohe. See eeldab aga teadmisi,» ütles õppematerjali põhiautor, Tartu Ülikooli kliimafüüsika kaasprofessor Velle Toll. Tema sõnul on teadmised kliimamuutuste ja -poliitika kohta vajalikud mõistmaks, miks tuleb kliimamuutusi leevendada ja nendega kohaneda ning kuidas seda teha. Samas näitavad uuringud, et Eesti elanike kliimateadlikkus on väike: puudub laiem mõistmine sellest, kuidas mõjutab kliima inimest ja kogu ühiskonda, aga ka seda, kuidas inimene ise kliimat mõjutab.

Ainulaadne teaduspõhine õppevahend

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles