Teadlased: inimkond on liustike saatuse üle kontrolli kaotanud (6)

Copy
2015. aasta Pariisi kliimaleppes on maailma riigid võtnud eesmärgiks hoida maakera soojenemine alla kahe kraadi Celsiuse järgi 1850.–1900. aasta keskmisest ja võimalusel alla 1,5 kraadi.
2015. aasta Pariisi kliimaleppes on maailma riigid võtnud eesmärgiks hoida maakera soojenemine alla kahe kraadi Celsiuse järgi 1850.–1900. aasta keskmisest ja võimalusel alla 1,5 kraadi. Foto: Ian Willis / SWNS

Lääne-Antarktika šelfiliustike sulamine kiireneb lähiaastakümnetel tõenäoliselt ka siis, kui maailma riigid oma kliimalubadused täidavad, teatasid teadlased esmaspäeval avaldatud uuringus, hoiatades inimkonda merepinna taseme tõusu eest.

Teadlaste sõnul on inimesed hõrenevate šelfiliustike saatuse üle «kontrolli kaotanud». Tegemist on maismaalt merre ulatuvate suurte ja lavajaste mandriliustiku jätkudega, mis takistavad liustike voolu ookeani.

Lääne-Antarktika piirkonnas on juba viimase aastakümne jooksul kiirenevat jääkadu täheldatud. Teadlased on öelnud, et Lääne-Antarktika tohutu jääkate, mis hoiab endas piisavalt vett ookeanitaseme tõstmiseks mitme meetri võrra, võib läheneda «kliima murdepunktile».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles