NEW SCIENTIST Nende tarvitamine ilma meditsiinilise järelevalveta võib tuua kaasa ohtlikke tagajärgi

Clare Wilson
, New Scientisti kaasautor
Copy
Naine, kellel on tekkinud paanikahoog.
Naine, kellel on tekkinud paanikahoog. Foto: Shutterstock

Psühhedeelsed ravimid annavad lootust vaimse tervise seisundite ravimisel, kuid võtta vastu otsus nendega end ise ravida võib olla riskantne. Ekspertide sõnul uuritakse ainete, nagu psilotsübiin, mida leidub maagilistes seentes, potentsiaali ravida depressiooni, traumajärgset stressihäiret ja anoreksiat. Siiski tuleb olla ettevaatlik, kuna need ravimeetodid on endiselt eksperimentaalsed ja võivad aeg-ajalt esile kutsuda psühhoosi. Nende ohutuse ja efektiivsuse tagamiseks on vajalik meditsiiniline järelevalve ja edasine uurimistöö.

«Mõned psühhedeelsed ravimid võivad ravida vaimse tervisega seotud haigusi, kuid inimesed ei tohiks nendega ennast ise ravida, sest need võivad mõnikord vallandada psühhoosi,» ütleb Jonathan Illiff Londoni ülikooli kolledžist 7. oktoobril New Scientist Live'is. 

Selliseid ravimeid, nagu psilotsübiin, mis on võluseente aktiivne ühend, uuritakse mitmesuguste haigusseisundite, sealhulgas depressiooni, traumajärgse stressihäire ja anoreksia raviks meditsiinilise järelevalve all. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles