NEW SCIENTIST Selles sektoris võib kasvuhoonegaaside heide juba tuleval aastal kolinal kukkuda

, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: Caro / Oberhaeuser/SIPA

Elektrienergia tootmisel tekkiv kasvuhoonegaaside globaalne heide oleks juba tänavu langustrendis, kui Hiinat, USAd ja Indiat poleks räsinud põuad, mis sundisid suurriike hüdroenergia asemel fossiilkütuste poole pöörduma.

«Maailm kõigub elektrienergiasektori heitmete tipp-punktis,» ütleb Malgorzata Wiatros-Motyka, kes töötab Ühendkuningriigis asuvas energiamõttekoojas Ember.

Elektri tootmine fossiilkütuste põletamise teel on suurim süsiniku heitkoguste allikas, mis moodustab umbes 40 protsenti maailma emissioonide kogumahust. Taastuvenergia osakaalu suurenemine on viinud prognoosideni, et energiasektori heitkogused võivad haripunkti jõuda juba sel aastal, mis oleks suur verstapost CO2-heite vähendamise teel. Aga tippu pole veel jõutud.

Wiatros-Motyka ja kolleegid loendasid elektritootmise andmeid kasutades elektrisektori heitkoguseid kogu 2023. aasta esimese poole vältel, vaadeldes 78 riiki, mis esindavad 92 protsenti globaalsest elektrinõudlusest. Teiste riikide emissioone hinnati ajalooliste andmete põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles