Kolmele akadeemikukohale kandideerib 12 teadlast

teadus.postimees.ee
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. Foto: Madis Veltman

Eesti teaduste akadeemia juhatus kinnitas 12 kandidaati kolmele uuele akadeemikukohale.

Biomeditsiini valdkonnas kandideerib viis teadlast: Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi professor Toivo Maimets, Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Pärt Peterson, Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Tanel Tenson, Tallinna tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi täisprofessor tenuuris Tõnis Timmusk ning Tallinna tehnikaülikooli tervisetehnoloogiate instituudi täisprofessor tenuuris Margus Viigimaa.

Etnoloogia ja folkloristika valdkonna neli kandidaati on Tartu ülikooli kultuuriteaduste instituudi professor Kristin Kuutma, Eesti kirjandusmuuseumi juhtivteadur, folkloristika osakonna juhataja Mare Kõiva, Tallinna ülikooli Eesti humanitaarinstituudi vanemteadur Marju Kõivupuu ning Tartu ülikooli kultuuriteaduste instituudi professor Art Leete.

Tehnikateaduste valdkonna kolm kandidaati on Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Alvo Aabloo, Tallinna tehnikaülikooli täisprofessor tenuuris Ivo Fridolin ning Tallinna tehnikaülikooli materjali- ja keskkonnateaduste instituudi direktor, täisprofessor tenuuris Maarja Grossberg-Kuusk.

«Akadeemia on vaid nii tugev, kui head teadlased on selle liikmed ja kui hästi nad kõik koos katavad maailmas tehtava tippteaduse ja Eesti vajadused. Eesti teaduste akadeemia ühendab lisaks klassikalistele loodusteadustele ka tehnikateadusi, arstiteadust, põllumajandusteadust, sotsiaal- ja humanitaarteadusi ning väljapaistvaid loomeisikuid. Sel aastal avatud erialade valik peegeldab just seda liiki mitmekülgsust,» ütles akadeemia president Tarmo Soomere.

Üles seatud kandidaadid tutvustavad end 24. oktoobril toimuval konverentsil, mis kantakse otse üle akadeemia veebilehel.

Uute akadeemikute valimised kuulutati välja juunis. Konkursi tähtajaks, 2. oktoobriks laekus akadeemiasse 14 nõuetele vastavat avaldust 12 kandidaadile. Kandidaatide seast teevad akadeemikud valiku teaduste akadeemia üldkogul 6. detsembril. Akadeemikuks valimiseks on tarvis saada 2/3 üldkogul osalevate akadeemikute häältest.

Akadeemikukandidaatide esitamise õigus on Eesti ülikoolidel, teadusasutustel ja -seltsidel ning loomeliitudel ja -ühendustel, samuti akadeemia liikmetel.

Kandidaatide nimekirja ja tutvustava info leiab teaduste akadeemia veebilehelt.

Rohkem infot akadeemikute valimise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles