VAATA OTSE ERMi teadusseminar avab kestusjooksu ja kehaga eksperimenteerimise tagamaid

teadus.postimees.ee
Copy
Zermatti maraton 2013. aastal.
Zermatti maraton 2013. aastal. Foto: Harri Altroff

Täna, 6. oktoobril algusega kl 15 esineb ERMi teadusseminaride sarjas Helsingi ülikooli sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia vanemlektor Toomas Gross. Oma ettekandes keskendub Gross jooksmisele ja kehaga eksperimenteerimisele. Seminarist tehakse ERMi YouTube’i kanalis ka otseülekanne.

Kestusjooks on olnud juba enam kui pool sajandit pea kogu maailmas laialt levinud kehaline harrastus, mille üheks väljenduseks on niinimetatud «maratonibuum». Seda ka Eestis.

Viimastel aastatel on aga paljud harrastusjooksjad hakanud jooksma «uut moodi» ning alternatiivsete ja ebatraditsiooniliste formaatidega jooksuürituste palett on üha kirjum.

Tuginedes Eesti harrastusjooksjate seas tehtud intervjuudele, osalusvaatlusele jooksuvõistlustel ning jooksublogide analüüsile, käsitleb Gross seda, kuidas «uut moodi» jooksvad harrastusjooksjad muudavad oma keha teadlikult «eksperimenteerimise areeniks».

Oma kehaga eksperimenteerimise ajenditeks on sageli «uut moodi» jooksmisega kaasnevad uudsed sensoorsed kogemused, kõrgendatud teadlikkus oma kehast ning seeläbi ka uudne ja intensiivsem jooksukeskkonna tajumine.

Ettekandele järgneb akadeemiline arutelu. Kõik huvilised on väga oodatud!

ERMi teadusseminaride sari on sel sügisel seotud näitusega «Õige keha, vale keha?», mis heidab valgust keha kultuurilistele tähendustele Eestis.

Järgmistel teadusseminaridel esinevad ettekannetega:

  • 27. oktoobril Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogu numismaatikakogu fondihoidja Mauri Kiudsoo teemal «Metsavendade hall argipäev»;
  • 30. novembril Vabaõhumuuseumi vanemteadur Heiki Pärdi, kes räägib talurahva hügieenist;
  • 25. jaanuaril 2024 Vabaõhumuuseumi teadur Hanno Talving, kes räägib viina tarbimisest, kõrtsidest ja viinamonopoli kehtestamisest 20. sajandi alguses.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles