AK FOOKUS Teadlased, kes päästsid meid pandeemia ajal hullemast

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Katalin Karikól (vasakul) ja Drew Weissmanil oli pärast preemiasaamist harukordne võimalus koos Pennsylvania ülikoolis pressikonverentsi pidada.

 
Katalin Karikól (vasakul) ja Drew Weissmanil oli pärast preemiasaamist harukordne võimalus koos Pennsylvania ülikoolis pressikonverentsi pidada.  Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

2023. aasta Nobeli preemia füsioloogia või meditsiini alal pälvisid võrdselt Katalin Karikó ja Drew Weissman oma avastuste eest RNA nukleosiidide lämmastikaluste keemiliste muutuste kohta, tänu millele suudeti välja töötada mRNA-vaktsiinid Covid-19 vastu, kirjutab ajakirjanik Mariliis Kolk.

Kuigi Nobeli komitee on alati rõhutanud oma eesmärki inimesi veidi üllatada, oli tänavune meditsiiniauhind kõike muud kui üllatus. Või ehk oligi üllatav selle otsuse ootuspärasus? Karikód ja Weissmanit on laureaatideks ennustatud sellest hetkest, mil mRNA-vaktsiinid end võitluses koroonapandeemiaga tõestasid – nende aastaid tagasi tehtud avastusteta ei oleks uut tüüpi vaktsiinide arendamine kuidagi nii kiiresti õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles