Vikipeedia kutsub terminivõistlusele eestikeelsetest oskussõnadest kirjutama (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Aastalõpp on Vikipeedias teaduse päralt, hooaja avab terminivõistlus.
Aastalõpp on Vikipeedias teaduse päralt, hooaja avab terminivõistlus. Foto: Lane Hartwell / Wikimedia Commons
  • Esmakordselt vikipeediasse kirjutajatele korraldatakse ka veebikoolitus
  • Terminivõistlus toimub 10. oktoobrist kuni 10. detsembrini
  • Parimaid terminitöö edendajaid tunnustatakse 500-euroste stipendiumitega

10. oktoobril algab Vikipeedia terminivõistlus, mis on Eesti kõrgkoolide ja teadusasutuste üliõpilastele ja töötajatele mõeldud artiklivõistlus, millega kutsutakse kirjutama ja täiendama eestikeelseid artikleid terminite ehk oskussõnade teemal. 

Mõistel, terminil ja määratlusel võib olla süvenemiseta raske vahet teha. Samamoodi on keeruline tagada, et eesti terminiarendus suudaks sammu pidada järjest kiiremini muutuva maailma vajadustega. Selleks on Eesti kõrgkoolid appi võtnud Vikipeedia, et tuua terminid avalikkuse ette, ning kutsuvad kõiki asjatundlikke huvilisi eesti terminivara täpsustama.

Võistluse korraldajate eesmärk on avardada ja levitada eestikeelset terminivara ning kiirendada tänapäevase oskuskeele jõudmist Vikipeediasse.

Wikimedia Eesti tegevjuhi Ivo Kruusamägi sõnul pakub Vikipeedia kasutamine võimalust kaasata suuremat hulka inimesi eesti keele väärtustamisse: «Omakeelse veebientsüklopeedia laiendamine pakub võistlusel osalejatele head võimalust enda uurimisteemasid nähtavamaks muuta, aga vähem oluline pole panustamise lihtsus, mis aitab rohkematel huvilistel valdkonnaga tutvust teha.»

Terminivõistlus toimub 10. oktoobrist kuni 10. detsembrini 2023. Need, kes ei ole varem Vikipeediasse artikleid kirjutanud, saavad tulla 11. oktoobril kell 17 lühikesele veebikoolitusele.

Osalejate vahel läheb jagamisele arvukalt auhindu ja parimaid terminitöö edendajaid tunnustatakse 500-euroste stipendiumitega.

Novembrist algavad ka teadusteemaliste pikemate vikiartiklite võistlus ja Eesti teadusfoto võistlus. Nii on aasta lõpp Vikipeedias teaduse päralt.

Terminivõistlust korraldab MTÜ Wikimedia Eesti koos Eesti Keele Instituudi, Eesti Maaülikooli, Kaitseväe Akadeemia, Tallinna Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooliga. Korraldamist aitab rahastada Haridus- ja Teadusministeerium strateegilise partnerluse programmi kaudu Wikimedia Eestiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles