NEW SCIENTIST Leiti parim koht inimeste baasi rajamiseks Kuule

, New Scientist, kaasautor
Copy
Järgmisel aastal saadab NASA Kuule sondi juba põhjalikumalt uurima, kuhu võiks inimeste alalise elukoha rajada. Vaja läheb korraga nii hästi palju päikest energiatootmiseks kui ka varju mineraalide ja jää kaevandamiseks.
Järgmisel aastal saadab NASA Kuule sondi juba põhjalikumalt uurima, kuhu võiks inimeste alalise elukoha rajada. Vaja läheb korraga nii hästi palju päikest energiatootmiseks kui ka varju mineraalide ja jää kaevandamiseks. Foto: Ringo Chiu / ZUMA Press / Scanpix

Teadlased on kindlaks teinud, et Kuu lõunapoolusel asuva kraatripaari juures olev ala on Kuu baasi jaoks ideaalne koht tänu rikkalikele veevarudele ja väikesele kaldele.

Lõunapoolust on pikka aega peetud inimeste püsiasustuse rajamisel Maa kaaslasele heaks asustuskohaks, kuna selle paljud kraatrid saavad püsivat päikesevalgust, mis laseb päikesepaneelide abil elektrit toota, kuid seal on ka üsna jäiseid alasid veevaru kaevandamiseks. Mõnede kraatrite ümbrust on uurinud kuukulgurid, näiteks India hiljutine Chandrayaan-3 missioon.

Juba on tehtud mõned ettepanekud konkreetsete asulakohtade väljavalimiseks lõunapoolusel, mis põhinevad saadava päikesevalguse hulgal. Näiteks Malapert Massif, mis asub pooluse ääres asuvas kraatris või Shackletoni kraater, kuid olulisi andmeid selle kohta, kui palju jääd ja muid saadaolevaid ressursse seal on, pole veel piisavalt kogutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles