Lindude sügisrändest saab igaüks osa linnuvaatluse või sotsiaalmeedia vahendusel

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Kogenud linnusõbrad juba teavad, millised on parimad paigad lindude vaatlemiseks. Alustaja saab aga lindude sügisrändest osa näiteks sotsiaalmeedias pilte jagades ja seeläbi rändlinde tundma õppides. Vaatluselamusi oma koduaiast või sel nädalavahetusel toimuvalt rahvusvahelistelt linnuvaatluspäevadelt EuroBirdwatch saab kogu oktoobrikuu jooksul jagada nii loodusvaatluste rakenduses kui ka selleks loodud Facebooki lehel.

Rändlindude teele asumisele kaasaelamiseks on mitmeid võimalusi, kuid kindlasti ei tohiks üheks neist olla lindude lisasöötmine. «Rändlindude toitmisest tuleb kindlasti hoiduda, sest lisatoit annab lindudele vale signaali rändele asumise kohta. Kui meelitame linde lisatoiduga ränderongist maha jääma, määrame ta sellega ise hukule,» hoiatas Keskkonnaameti loomaabi peaspetsialist Karmel Ritson.

Toitmise asemel on hulk teisi viise, kuidas huvi ja hoolt rändlindude vastu välja näidata. Parim moodus on linde vaadelda ja määrata, nende elu ja vajadusi tundma õppida, et oskaksime nendega paremini arvestada. «Sügisel soovitame seada sammud mere äärde, kus lindude ränne on kõige paremini jälgitav. Põldudel näeb rändeks kogunevaid sookureparvi, koduaias võib kohata talveks valmistuvaid värvulisi,» soovitab Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles