BLOGI Ennustused jälle täppis: füüsikapreemia läks kolmele teadlasele, kes tegutsevad elektronide maailmas

teadus.postimees.ee
Copy
Ekraanil vasakult laureaadid Pierre Agostini, Ferenc Krausz ja Anne L’Huillier. Toolidel vasakult Rootsi kuningliku teaduste akadeemia liikmed Mats Larsson, Hans Ellegren ja Eva Olsson.
Ekraanil vasakult laureaadid Pierre Agostini, Ferenc Krausz ja Anne L’Huillier. Toolidel vasakult Rootsi kuningliku teaduste akadeemia liikmed Mats Larsson, Hans Ellegren ja Eva Olsson. Foto: Anders Wiklund / TT

Teisipäeval, Eesti aja järgi kell 12.45 kuulutati Rootsi Kuninglikus Teaduste Akadeemias välja tänavused Nobeli füüsikapreemia laureaadid. 

2023. aasta Nobeli füüsikapreemia laureaate – Pierre Agostinit, Ferenc Krauszi ja Anne L’Huillieri – tunnustatakse katsete eest, mis on andnud inimkonnale uued vahendid aatomite ja molekulide sees peituva elektronidemaailma uurimiseks. Nende välja töötatud meetodi – ülilühikeste (atosekundiliste) valgusimpulsside tekitamise – abil saab mõõta kiireid protsesse, milles elektronid liiguvad või energiat muudavad. 

Pressikonverents veel kestab, Postimehe teadustoimetus hoiab toimuval kätt pulsil juba hommikust peale ja vahendab olulist infot ka oma blogis.

Tagasi üles