IEA: rikkad riigid jõudku netonullini 2045. ja Hiina 2050. aastal

Copy
IEA tegevdirektor Fatih Birol.
IEA tegevdirektor Fatih Birol. Foto: SIMON MAINA / SCANPIX

Peaaegu kõik riigid peavad oluliselt kiirendama oma võidujooksu netonulli saavutamiseks, ütles Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teisipäeval, kutsudes jõukaid riike üles saavutama süsinikuneutraalsuse põhimõtet 2045. aastal ning Hiinat umbes 2050. aastaks.

Selline kiirendus, mis oleks rikkamate riikide jaoks kavandatust viis aastat kiirem ja Hiina jaoks kümme aastat kiirem, on vajalik selleks, et hoida Pariisi kokkuleppe eesmärki piirata soojenemist 1,5 kraadi juures Celsiuse järgi, võrreldes industriaalajastueelse tasemega, rõhutas IEA aruandes «Netonulli Teekaart» (Net Zero Roadmap).

«Maailm on juba liiga kaua viivitanud, et vältida raskeid valikuid,» tõdes IEA.

Raport, mis käidi välja enne ÜRO kliimakõnelusi, värskendab IEA 2021. aasta Netonulli Teekaarti, kus on öeldud, et uute fossiilkütuste väljatöötamine ei sobi kokku ülemaailmse süsinikdioksiidiheite vähendamisega sajandi keskpaigaks ja eesmärgiga hoida kliimasoojenemine 1,5 kraadi raames Celsiuse järgi.

Kaks aastat hiljem näeb IEA edusamme päikeseenergia võimsuses ja elektriautode müügi rekordilises kasvus.

Energiasektor «muutub kiiremini, kui paljud arvavad», leiab IEA, lisades, et need puhta energia tehnoloogiad koos annavad prognooside kohaselt kolmandiku 2030. aastaks vajalikust heitkoguste vähendamisest.

Kuid IEA hoiatab samal ajal suurenenud investeeringute eest fossiilkütustesse ning «jonnakakalt kõrgete heitkoguste» negatiivse mõju eest samal perioodil, mis kaasnes majanduse taastumisega pandeemia järel, ning energiakriisiga, mille põhjustas Venemaa sissetung Ukrainasse.

IEA prognoosis sel kuul, et maailma nõudlus nafta, gaasi ja kivisöe järele saavutab sel kümnendil oma haripunkti tänu puhtamate energiatehnoloogiate ja elektriautode kasutuselevõtu muljetavaldavale kasvule.

Siiski leiab IEA tegevdirektor Fatih Birol, et riikidel tuleb teha üheskoos palju tööd, et kliimaga seotud tegevusi kiirendada.

Tagasi üles