MILLEST KANA KAAGUTAB? Tehisintellekt hakkas tõlgiks ja mõistab nüüd kanade keelt

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Jaapani teadlaste teadustöö avab meile kanade hingeelu. Varsti saame neilt tehisiintellektist tõlgi kaudu küsida, kuidas nad end kanalas tunnevad ja millised on suurimad mured.
Jaapani teadlaste teadustöö avab meile kanade hingeelu. Varsti saame neilt tehisiintellektist tõlgi kaudu küsida, kuidas nad end kanalas tunnevad ja millised on suurimad mured. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Jaapani teadlaste meeskond väidab, et on välja mõelnud viisi, kuidas kanade kaagutamist tehisintellekti abil tõlkida. Sellest on avaldatud ka teadustöö.

Nagu on üksikasjalikult kirjeldatud veel retsenseerimata teadustöös, tuli Tokyo ülikooli professori Adrian David Cheoki juhitud meeskond, kes on varem uurinud näiteks seksiroboteid, välja uue süsteemiga, mis suudab tõlgendada kanade erinevaid emotsionaalseid seisundeid. Muuhulgas tõlgitakse nälga, hirmu, viha, rahulolu, põnevust ja stressi. Selleks kasutatakse tehisintellekti süvaõppe tehnikaid.

See tehnika oskab kohaneda kanade pidevalt muutuvate häälemustritega, mis tähendab, et iseõppiv tehisintellekt muutub aja jooksul kanu kuulates aina täpsemaks. Samamoodi saab peagi hakata tõlkima ka teiste loomade keeli, usuvad teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles