NEW SCIENTIST Infosõjad: võitlus valeuudiste vastu tehisintellekti ajastul (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

2021. aasta oktoobris räägiti Oxfordi ülikooli internetiuurijale Phil Howardile ühest sotsiaalmeedias levinud naeruväärsest loost. Loos väideti, et Covid-19 pandeemia sai alguse ameerika homaaridest, mis jõudsid Hiinasse Wuhani loetud päevad enne esimest haiguspuhangut. Howard ja kolleegid veetsid kuid loo allikat otsides ja ei jõudnudki asja tuumani, kuid nad arvavad, et tõenäoliselt sai lugu alguse Hiinast. Võimalik, et riigile kuuluvast telekanalist CGTN.

«Tundsin, et mu karjäär oli jõudnud põhja,» ütleb Howard. «Mis oli nii totter, oli tohutu jõupingutus, mida meil oli vaja selle naeruväärse avaliku arvamuse manipuleerimise katse paljastamiseks. Sain aru, et ma ei taha seda tööd ise teha, nii et otsustasin algatada ettevõtmise, mis tegeleks probleemiga süstemaatilisel moel.»

Praeguseks on Howard uue organisatsiooni International Panel on the Information Environment esimees. See on üks paljudest algatustest, mis võitleb infoökosüsteemi saastamise vastu. Seadusandjad on ka lõpuks pärast aastatepikkust käed rüpes istumist jalad kõhu alt välja võtnud.

Arvestades loovate tehisintellektide hiljutise võidukäigu ja nende võimega toota tööstuslikus mahus veenvat desinformatsiooni, ei saaks panused suuremad ollagi. Paljud eksperdid ütlevad, et järgmised kaks aastat on infosõdades otsustava tähtsusega, sest suurte rahakottide ja halbade kavatsustega inimesed eskaleerivad oma desinformatsioonikampaaniaid, samal ajal kui «head poisid» nende vastu võitlevad. Kumb pool peale jääb, määrab selle, kuidas teabekeskkond – ja kõik, mida see kujundab, alates inimeste uskumustest vaktsiinide kohta kuni valimistulemusteni – lähitulevikus toimib.

Tagasi üles