Hiirtega tehtud uuringu kohaselt võib antioksüdantsete toidulisandite (nt C- ja E-vitamiini) võtmine põhjustada kopsuvähi tekke tõenäosuse suurenemist ja levikut, stimuleerides kasvajate sees veresoonte moodustumist. Kopsuvähiga inimesed ei peaks püüdma neid antioksüdante oma dieedis vältida, kuid nende toidulisandite võtmine suuremas koguses võib seisundit hullemaks muuta.
Tellijale
NEW SCIENTIST ⟩ Nende vitamiinide tarbimine võib kiirendada kopsuvähi kasvu
Martin Bergö Rootsi Karolinska instituudist ja tema kolleegid leidsid, et antioksüdantide E-vitamiini ja n-atsetüültsüsteiini lisamine põhjustas hiirtel kopsuvähi levikut.
Et paremini mõista, kuidas see võib juhtuda, uurisid Bergö ja eraldi teadlaste meeskond hiirespetsiifilise kopsuvähi vormiga hiiri ja lisaks neid hiiri, kellele oli siirdatud inimese kopsuvähirakke. Nad lisasid hiirte veeanumasse C-vitamiini, E-vitamiini ja n-atsetüültsüsteiini, mida nad saavad toidust.