Raport: Eesti iduettevõtetel tasub vaadata rakutüvede digitaliseeritud arendamise suunas

teadus.postimees.ee
Copy
Rakutüvede digitaalne arendamine ühendab sünteetilise bioloogia ja IT võimalused, et saaks luua täiesti uute funktsionaalsustega rakke.
Rakutüvede digitaalne arendamine ühendab sünteetilise bioloogia ja IT võimalused, et saaks luua täiesti uute funktsionaalsustega rakke. Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Rakutüvede digitaliseeritud arendamine on ekspertide hinnangul üks kuuest Eesti jaoks kõige olulisemast süvatehnoloogiast, kus suurt läbimurret oodatakse lähima kahekümne aasta jooksul. Eesti võimalused selles valdkonnas on seotud eelkõige ravimite arendamise ja personaalmeditsiiniga, toob Arenguseire Keskus välja uues lühiraportis «Rakutüvede digitaliseeritud arendamine: hetkeseis ja väljavaated».

Arenguseire Keskuse uuringute juht Uku Varblane selgitas, et rakutüvede digitaalne arendamine on tööriist parendatud või täiesti uute funktsionaalsustega rakkude ja ensüümide konstrueerimiseks: «Rakutüvede arendamine digitehnoloogia abil tundub tavainimesele täna pigem ulme valdkonda kuuluv, kuid erinevad eksperdid on hinnanud, et teadus- ja arendustegevuse jätkumisel võib tehisliku ja iseseisva raku loomine teoks saada juba lähima 20 aasta jooksul. Eestil tasub hoogustada teadus- ja arendustegevust ning iduettevõtlust, et rongist mitte maha jääda ja pöörata olemasolevad võimalused tuleviku majanduskasvuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles