Tartu astronoomid panevad USA teadlaste tõlgenduse varjase Universumi mõistatusest kahtluse alla

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
3D-mudel Ho'oleilanast pruuniga. Pildil on näha ka Linnutee asukoht - väike valge punkt pruunist struktuurist väljaspool paremal.
3D-mudel Ho'oleilanast pruuniga. Pildil on näha ka Linnutee asukoht - väike valge punkt pruunist struktuurist väljaspool paremal. Foto: FREDERIC DURILLON

Hawaii ülikooli teadlased teatasid septembri alguses, et avastasid juhuslikult tohutu kosmilise «mulli», mis on meie maailmaruumi skaalal tõeline fossiil.

Sfääriline kihtstruktuur Ho’oleilana on aga hästi unustatud vana: esimest korda kirjeldasid seda toona nimetut struktuuri Tartu Ülikooli astronoomid juba kümmekond aastat tagasi. Kuid teadlased pole päris ühel nõul, kust see struktuur ikkagi pärit on.

Kõnealune «mull» on tõeline hiiglane – 10 000 korda laiem kui meie kodugalaktika, millele see üsna lähedal asub, kõigest 820 miljoni valgusaasta kaugusel. Prantsusmaa aatomienergia komisjoni astrofüüsik Daniel Pomarede on Hawaii loomislaulust inspireeritult nime saanud Ho’oleilanat («äratuse sosinad») kirjeldanud kui sfäärilist kesta, mille moodustavad galaktikate superparved ja kesta sees on «süda», milles omakorda Boötese galaktikate superparv, mida ümbritseb suur Boötese tühik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles