Šveitsi katoliku kirikus tuli ilmsiks ligi 1000 seksuaalvägivalla juhtumit (13)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Šveitsi katoliku kirikus toimunud seksuaalvägivalla uuring tõi ilmsiks ligi tuhat ohvrit ja katsed ahistamist varjata, ütlesid Zürichi ülikooli teadlased teisipäeval ja hoiatasid, et see on vaid jäämäe tipp.

Ajaloolaste aastapikkune töö kirikuvõimude tellimusel päädis 921 ohvri tuvastamisega alates 1950. aastast ja selgus, et enamikust juhtudest isegi ei teatatud või on seda sisaldavad dokumendid hävitatud.

«Kirikujuhid ignoreerisid, varjasid enamikku 2000. aastateni analüüsitud seksuaalse kuritarvitamise juhtumeist või püüdsid nende tähtsust pisendada,» ütlevad uuringu läbi viinud ajaloolased.

«Kui nad olid sunnitud tegutsema, ei keskendunud nad ohvritele, vaid kurjategijate, institutsioonide või oma positsiooni kaitsele.»

Šveitsi uurimistöö, mis jätkub veel kolm aastat, on üks paljudest pingutustest maailmas, millega püütakse kiriku seksuaalkuritegusid päevavalgele tuua.

«Kahtlemata on see kõigest jäämäe tipp,» ütles professor Marietta Meier, kes koos kolleeg Monika Dommanniga uurimistööd juhtis.

Esialgsetel andmetel oli 74 protsenti ohvritest lapsed. Kuritarvitajaid oli kokku 510 ja peaaegu kõik mehed.

Ohvritest oli üle poole mees- ja ligi 40 protsenti naissoost.

See teema on meid juba ammu painanud ning me tunneme selle pärast muret ja häbi, ütles Šveitsi roomakatoliku keskkonverentsi (RKZ) president Renata Asal-Steger.

«Me oleme asjast mööda vaadanud, oleme toonud lugematuid ettekäändeid ja meie teod ei ole vastanud sellele, mida ohvrid väärinuks,» lisas ta.

Šveitsi piiskopid teatasid pühapäeval, et on algatanud eeluurimise kiriku seksuaalkuritegude varjamise süüdistuse asjus.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles