NEW SCIENTIST Nii saad teada kõik oma vestluspartnerite saladused

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

1960. aasta USA presidendivalimistel toimusid esimesed avalikud debatid Vabariiklaste ja Demokraatide kandidaatide vahel. Neljas järjestikuses kohtumises seisid teineteisega vastamisi Richard Nixon ja John F. Kennedy otseülekannetes televisioonis ja raadios. Tulemus oli intrigeeriv. Debatte raadiost kuulanud inimesed pidasid üldiselt võitjaks Nixonit, televaatajad aga Kennedyt. Kuidas see võimalik oli, küsib populaarteadusliku ajakirja New Scientist kaasautor Susan Goldin-Meadow.

Vastus peitub kaugemal sellest, mida need kaks meest ütlesid. Kipume arvama, et keel on meie ainus suhtlusvahend, kuid meie kätes peitub teine oluline kanal: žestid. Isegi kui me pole oma žestidest teadlikud, on need nähtavad kõigile, kes meid rääkimas näevad. Mis veelgi olulisem, need näivad rääkivat tõde. Žestid annavad inimestele sageli võimalusi näha meie mõtteid, mida me sõnadega välja ei ütle – see võib aidata selgitada, miks Kennedy lõpuks USA presidendiks valiti.

Kuid teised inimesed ei loe meie žestide järgi lihtsalt meie mõtteid. Olen veetnud 50 aastat uurides, kuidas oma kätega suhtleme ja koos teiste teadlastega avastanud žestide üllatava võime meie mõtteid ka kujundada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles