NEW SCIENTIST Ukraina määrab seismomeetritega ülitäpselt Vene rakettide kukkumiskohti

Jeremy Hsu
, New Scientist, kaasautor
Copy
19. augustil tabas rakett Tšernihivi draamateatrit. Seitse inimest sai surma ja 110 vigastada. Kuna Ukrainas on seismojaamu suhteliselt tihedalt (kunagi loodi see võrk tuumaplahvatuste registreerimiseks), saab väga täpselt määrata nii raketitabamuste aega kui ka asukohta. See annab peaaegu reaalajas ülevaate, kuhu ja millised Vene raketid kukuvad
19. augustil tabas rakett Tšernihivi draamateatrit. Seitse inimest sai surma ja 110 vigastada. Kuna Ukrainas on seismojaamu suhteliselt tihedalt (kunagi loodi see võrk tuumaplahvatuste registreerimiseks), saab väga täpselt määrata nii raketitabamuste aega kui ka asukohta. See annab peaaegu reaalajas ülevaate, kuhu ja millised Vene raketid kukuvad Foto: OLEG PETRASYUK / EPA / Scanpix

Ukraina seismomeetrid, mida tavaliselt kasutatakse maavärinate tuvastamiseks või tuumarelvakatsetuste jälgimiseks, on nüüd sõja ajal rakendatud ka Kiievi lähistel toimunud üle 1200 plahvatuse aja ja asukoha täpseks tuvastamiseks. Plahvatusjõu hinnangud annavad ka häid vihjeid iga plahvatuse taga oleva laskemoona või relva kohta.

«Töötleme andmeid automaatselt ja näeme plahvatusi peaaegu otseajas ehk samal hetkel, kui need toimuvad,» ütleb Ben Dando Norra seismiliste uuringute sihtasutusest NORSAR, «seda lahendust pole varem üheski aktiivses sõjalises konfliktis kasutatud.»

Dando ja tema kolleegid hakkasid 2022. aasta veebruaris Ukraina tuumaelektrijaamade lähedalt ebatavalisi plahvatusi otsima. Peagi avastasid nad aga, et toimunud on hoopis hulk plahvatusi Ukraina linnades, kuna lahingud juba käisid ja Venemaa õhurünnakud olid suunatud just linnade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles