NEW SCIENTIST Miks ei ole endiselt välja töötatud vaktsiini selle ohtliku viiruse vastu?

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Kraadiklaas
Kraadiklaas Foto: Pexels

Erinevate viiruste vastu on leiutatud mitmesuguseid vaktsiine nende ennetamiseks või tõsisemate tüsistuste vältimiseks. Siiski on imestamapanev see, et endiselt puudub tõhus vaktsiin dengue palaviku vastu. Teadlaste sõnul on viirus aasta-aastalt tõusnud, mille hulgas suureneb järjest enam ka surmajuhtumite arv. 

Kasvava dengue palaviku puhangute tõttu võib aastal 2023 osutuda see maailma halvimaks nakkushaiguseks. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on öelnud, et dengue palavikul on pandeemilise tasemega oht, mille puhangutest on teatatud Ameerikas, Aasias ja Aafrikas. Kuna dengue viirusetekitajaid leidub erinevat tüüpi, on olnud tõhusa vaktsiini väljatöötamine olnud keeruline. 

Juulikuu lõpuks oli maailmas teatatud üle kolme miljoni dengue juhtumi, millest 1500 neist osutusid surmavaks. Kõige rohkem olid mõjutatud Brasiilia, Boliivia, Peruu ja Argentiina. Praeguseks on Ameerikas juhtumite arv ületanud kogu 2022. aasta juhtumite arvu. Kui olukord jätkub samasugusena, võib WHO andmetel olla maailmas varsti üle nelja miljoni juhtumi, mis on lähedal 2019. aastal teatatud rekordilise 5,2 miljonile juhtumile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles