VIDEO L'Oreali ja UNESCO preemia said Triin Laisk ja Kertu Liis Krigul

teadus.postimees.ee
Copy

Täna algusega kell 14 toimub Eesti teaduste akadeemias L'Oréal-UNESCO noorte talentide Baltikumi programmi «Naised teaduses» auhinnatseremoonia. Postimees kannab seda kuni 15.45-ni ka oma lugejate jaoks üle.

Auhinnatseremoonial tõstetakse esile Eestist, Lätist ja Leedust pärit silmapaistvaid naisteadlasi, nende uurimistöö tulemusi ning panust teadusesse ja innovatsiooni.

Eestist pälvivad «Naised teaduses» stipendiumi täna hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite farmakogeneetikaga tegelev dr Triin Laisk ning antidepressantide kasutamise ja antibiootikumide vastupanuvõime vahelisi seoseid uuriv Kertu Liis Krigul.

Liis Krigul
Liis Krigul Foto: Kaupo Kikkas

Tunnustamisüritusel peavad kõne Eesti vabariigi endine president Kersti Kaljulaid, L'Oréal Poland & Baltic HUB tegevjuht Valéry Gaucherand ning programmi patroon, Läti vabariigi endine president Vaira Vike-Freiberga.

1998. aastal loodud L'Oréal-UNESCO naiste teadusauhindade eesmärk on parandada naiste positsiooni teaduses tunnustades väljapaistvaid naisteadlasi, kes on andnud oma panuse teaduse arendamisse. Auhinnad on Prantsuse kosmeetikafirma L'Oréal ja ÜRO Haridus-, Teadus- ja Kultuuriorganisatsiooni (UNESCO) vahelise koostöö tulemus ning iga üleilmse laureaadi kohta antakse 100 000 USA dollari suurune toetus. See auhind on tuntud ka kui L'Oréal - Helena Rubinsteini naiste teadusauhind.

Triin Laisk
Triin Laisk Foto: Kaupo Kikkas

Igal aastal autasustab rahvusvaheline žürii viit laureaati, valides ühe järgmistest piirkondadest:

  • Aafrika ja Araabia riigid
  • Aasia ja Vaikse ookeani piirkond
  • Euroopa
  • Ladina-Ameerika ja Kariibi mere piirkond
  • Põhja-Ameerika (alates 2000. aastast)

Samas partnerluses annab UNESCO-L'Oréal välja rahvusvahelisi stipendiume, millega rahastatakse kahe aasta jooksul kuni 40 000 USA dollari ulatuses viitteist noort naisteadlast, kes tegelevad eeskujulike ja paljutõotavate uurimisprojektidega. Stipendiumipreemiate programm algas 2000. aastal 20 000 USA dollari suuruse üheaastase auhinnaga ja kuni 2003. aastani anti kümme auhinda. 2003. aastal kasvas auhindade arv 15-ni ja 2006. aastal pikenes stipendiumiperiood kahe aastani ning auhinna suurus tõusis 40 000 USA dollarini. 2015. aastal võeti kasutusele nimi Rising Talent Grants.

Täna toimuv üritus on osa L'Oreali piirkondlikest programmidest ja suunatud just Balti riikide naisteadlaste toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles