KURIOOSUM Kuidas Eestisse termotuumareaktorit ehitati (11)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Martin Fleischmann demonstreerimas 1989. aasta 26. aprillil oma «murdelist» reaktorit Marilyn Lloydile, USA demokraadist rahvaesindajale Tennesseest. Samal ajal püüti nii Tartus kui ka maailma teistes teaduskeskustes seda katset korrata. Tulemusteta.
Martin Fleischmann demonstreerimas 1989. aasta 26. aprillil oma «murdelist» reaktorit Marilyn Lloydile, USA demokraadist rahvaesindajale Tennesseest. Samal ajal püüti nii Tartus kui ka maailma teistes teaduskeskustes seda katset korrata. Tulemusteta. Foto: Margot Ingoldsby/AP/Scanpix

Ahvatlus sõrmenipsust maailma uueks muuta ning siduda end paraja portsu kuuluse ja rahaga ei tabanud teadusemaailma kaugeltki alles sel aastal seoses kõrgtemperatuursete ülijuhtidega. Eestiski on toimunud blufist kubisev võidujooks, kus unistusena terendas lootus lahendada paukselt üleilmsed energiaprobleemid. See osutus kahjuks miraažiks.

Utah’ Ülikooli teadlased Martin Fleischmann ja Stanley Pons avaldasid 1989. aastal artikli, milles kirjeldasid elektrokeemilist eksperimenti, mille abil olevat neil õnnestunud raske vee elektrolüüsil neutroneid tekitada. Jutt oli nn külmast tuumasünteesist.

Asja tuumaks oli pallaadiumelektrood, millel rasket vett ehk D2O-d elektrolüüsides olevat deuteeriumist, vähemalt osast sellest, moodustunud heelium ning reaktsiooni toimumisest olevat kinnitust saadud eraldunud neutronitest.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles