APPI! Inimese ajust leiti elus uss (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Austraalia naise ajust leitud parasiit
Austraalia naise ajust leitud parasiit Foto: Canberra Health Services

Austraalia arstid teatasid teisipäeval, et on esimest korda meditsiiniajaloos inimese ajust elava ja siplevana välja tõmmanud parasiitse ümarussi, kes tavaliselt kimbutab hoopis madusid. Teadlaste sõnul illustreerib juhtum ohte, mida kujutavad endast loomadelt inimestele hüppavad patogeenid.

64-aastane Austraalia naine pöördus arstide poole kaebusega mälulünkade kohta, misjärel tehti talle MRT-uuring, kus arstid tema aju esiosas ebatavalisi kahjustusi märkasid. Selgus, et kahjustuste põhjuseks oli 8-sentimeetrine ümaruss Ophidascaris robertsi. Juhtumi teeb märkimisväärseks asjaolu, et see parasiit on levinud kängurudel ja rombpüütoni liigil Morelia spilota, kuid mitte inimestel.

«Tegu on maailmas esimese kirjeldatud juhtumiga, kus inimesel on Ophidascaris,» ütles nakkushaiguste ekspert Sanjaya Senanayake. Ekspertidele teadaolevalt on see ka esimene juhtum, kus see parasiit on imetaja ajus.

Vasakpoolsel pildil on 8-sentimeetrist parasiiti näha ajupildil, keskel ja paremal proovinõus.
Vasakpoolsel pildil on 8-sentimeetrist parasiiti näha ajupildil, keskel ja paremal proovinõus. Foto: Postimees

Austraalia riikliku ülikooli ja Canberra ülikooli teadlased usuvad, et naine võis nakatuda, kui sõi oma maja lähedalt korjatud taimi, mis olid parasiidivastsetega saastunud, mis omakorda olid sinna tõenäoliselt sattunud madude väljaheidetest.

Parasiit, mis ajupiltidel ilmutas end niiditaolise struktuurine, tuvastati DNA testi abil.

«Olla milleski maailma esimene patsient ei ole lihtne ega ka midagi, mida keegi sooviks,» ütles Senanayake. «Ma ei suuda väljendada meie imetlust selle naise vastu, kes on näidanud kogu selles protsessis üles kannatlikkust ja julgust.»

Leiud avaldati ajakirjas Emerging Infectious Diseases.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles