LEGEND ELAB EDASI Suurim Loch Nessi koletise otsing lõppes tulutult

Annika Helena Siimon
, Suvereporter
Copy
Dateerimata foto kujuga, mida mõned inimesed peavad Šotimaa Loch Nessi koletiseks.
Dateerimata foto kujuga, mida mõned inimesed peavad Šotimaa Loch Nessi koletiseks. Foto: AP Photo / Scanpix

On mitmeid legende, mis elavad meie mõtetes «üürivabalt», kuid vaid vähesed lood on nii kurikuulsad kui Loch Nessi koletis. Möödunud nädalavahetusel läks rühm krüptozoolooge Šoti mägismaal asuva Loch Nessi veekogu juurde, et jahtida mütoloogilist olendit uhiuue tehnoloogiakomplekti abil ning seda peetakse enam kui 50 aasta suurimaks Nessie jahiks.

Legend Nessie kohta pärineb keskajast, kui iiri munk St Columba väidetavalt kohtas koletist Nessi jões, mis voolab välja Loch Nessi järvest. Sajandeid pärast seda, täpsemalt 1933. aasta aprillis, oli noorpaar näinud järves vaalalaadset olendit. Ajaleht Inverness Courier teatas nähtud olendist ja toonane toimetaja Evan Barron kirjeldas olendit kui «koletist». Sellest ajast peale on Nessie mõistatus olnud inspiratsiooniks raamatutele, telesaadetele ja filmidele ning toetanud suurt turismitööstust.

Sadakond vabatahtlikku aitasid jäädvustada Loch Nessi veekogu juures olevaid looduslikke (ja ka ebatavalisi) vaatamisväärsusi maismaa vaatepunktidest. Ligi 300 inimest registreerus ka veebis, et jälgida otseülekannet Nessie otsingutest, mis toimusid möödunud laupäeval ja pühapäeval.

Naine, kes osales 50 aasta suurimal Loch Nessi koletise otsingul, pildistamas Loch Nessi koletise mänguasja.
Naine, kes osales 50 aasta suurimal Loch Nessi koletise otsingul, pildistamas Loch Nessi koletise mänguasja. Foto: RUSSELL CHEYNE

Möödunud nädalavahetuse otsingud korraldas Drumnadrochitis asuv Loch Nessi keskus ja vabatahtlik uurimisrühm Loch Ness Exploration.

Loch Nessi keskus ütles, et see on suurim Nessie otsing alates 1972. aastast ja sisaldab tehnoloogiat, mida ilmselt pole otsingul kunagi kasutatud. Loch Ness Exploration ehk LNE võttis kasutusele termilised droonid, et tuvastada järve pinna all peituvaid soojussignaale, ja hüdrofone, et salvestada veealuseid akustikaid.

Otsingutele olid kaasatud akustiliste kuulamisseadmetega paadid.
Otsingutele olid kaasatud akustiliste kuulamisseadmetega paadid. Foto: ANDY BUCHANAN

«Täna on Loch Nessi kaldal sadakond vabatahtlikku, kes kõik otsivad vastuseid küsimusele: Mis on Loch Nessi koletis?» ütles Loch Nessi keskuse peadirektor Paul Nixon BBC-le. «Mõned hiljutised vaatlused on toimunud sonariga, mis näitab sügavas vees olevaid objekte. Suurim, mida ma näinud olen, on transiitkaubiku suurune objekt, mida ma pole suutnud lahti seletada. Kui me tagasi uurima läksime, polnud seda enam seal.»

Järv, mis on üle 36 km pikk ja on kohati sügavam kui 200 m, muudab selle uurimise keeruliseks. See mahutab rohkem vett (7452 miljonit kuupmeetrit) kui kõik Inglismaa ja Walesi järved kokku.

Loch Nessi uurimisbüroo asutati 1960. aastatel, et leida tõendeid suure koletise kohta. See likvideeriti 1977. aastal pärast seda, kui neil ei õnnestunud leida olulisi tõendeid koletise olemasolu poolt või vastu.

Varasem katse koletist leida toimus 1987. aastal nimega operatsioon Deepscan, kui 24 kajaloodiga varustatud paat otsis läbi kogu järve. Kolmel korral avastati miskit, mida ei osatud kohe seletada. Suur praht oli üks pakutud selgitustest.

Projektijuht Alan McKenna Loch Nessi uurimislaeva kõrval
Projektijuht Alan McKenna Loch Nessi uurimislaeva kõrval Foto: RUSSELL CHEYNE

Pühapäeval lõppes Šotimaal aastakümnete suurim Loch Nessi koletiste jaht. Kuulsa koletise kohta pole aga ikka lõplikke tõendeid leitud.

Projektijuhi Alan McKenna sõnul sai ta järvele suunatud otseülekande kaameraid jälgivatelt inimestelt mitmeid videoid ja näpunäiteid. Andmete läbivaatamine võtab aega, ütles ta.

McKenna ja tema meeskond käisid mitu korda järve ääres ja kasutasid veealust mikrofoni, mida nimetatakse hüdrofoniks, lootuses mõistatust lahendada. Ühe reedese katse ajal oli tema sõnul kuulda «veidraid helisid». Pühapäeval samas kohas tehtud kontroll aga midagi ei näidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles