India Kuu-missioonilt laekub esimesi tulemusi

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Missiooni Chandrayaan-3 kulgur Pragyan on edukalt tööle hakanud. Pildil Pragyan 25. augustil Kuu pinnal.
Missiooni Chandrayaan-3 kulgur Pragyan on edukalt tööle hakanud. Pildil Pragyan 25. augustil Kuu pinnal. Foto: ISRO/AFP

Möödunud nädalal edukalt esimese maailma riigina Kuu lõunapoolusele maandunud Indial on praeguseks ette näidata ka esimesed teadusandmed. Kuid Kuul on veel «hommik» ja see on alles end seni edukana tõestanud Chandrayaan-3 missiooni algus.

Eelmise nädala kolmapäeval Kuule maandunud India säästumissioonilt nimega Chand­rayaan-3 on hakanud Maale potsatama esimesi teadusvilju. Lisaks ülesvõtetele seni avastamata Kuu lõunapoolusest on alanud ka esimene teaduseksperiment, millest India kosmoseagentuur (ISRO) juba sotsiaalmeediaplatvormil X (endine Twitter) esimesi mõõtmisandmeid jagab.

ChaSTE ehk Kuu pinnase termofüüsikalise katse raames püütakse aru saada Kuu pinnase termilisest toimimisest. Selleks mõõdetakse kümnest temperatuuriandurist koosneva ja kuni 10 sentimeetri sügavusele Kuu pinna alla ulatuva seadmega temperatuure pinnases ja selle peal. Esimestest andmetest on veel vara midagi suurt järeldada, kuid esimesel mõõtehetkel on juba näha, et ligi meetrise profiili ulatuses varieerub temperatuur –10 °C kuni 70 °C. Viimane oli teadlaste jaoks üllatav: nemad oleksid eeldanud, et pinnatemperatuur jääb 20–30 kraadi juurde. Üksikasjalikud mõõtmised kestavad veel edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles