NEW SCIENTIST Aeg venib? Probleem võib olla hoopis negatiivses ellusuhtumises

, NEW SCIENTIST, kaasautor
Copy
Aja tajumine võib inimeselt inimesele oluliselt erineda, lähtudes nii erinevatest omadustest kui ka tegurite keskkonnamõjust.
Aja tajumine võib inimeselt inimesele oluliselt erineda, lähtudes nii erinevatest omadustest kui ka tegurite keskkonnamõjust. Foto: Pexels

Inimesed tunnevad sageli, et aeg venib või vastupidiselt möödub liiga kiiresti. Enamasti ei suudeta enda kohustustega järge pidada ning info ülekülluse tõttu kipuvad tähtsad sündmused ununema. Nüüd on tõendeid selle kohta, et eelkõige emotsionaalne seisund mõjutab meie ajataju ja sellega hakkama saamist.  

Santa Barbaras tehtud uuring California Ülikooli teadlaste Jingyi Wang ja Regina Lapate poolt, kus 80 vabatahtlikul paluti vaadata pilte asjadest, mis tavaliselt tekitavad negatiivset emotsiooni, näiteks kirst, või mis on neutraalsed, näiteks laud. Pildid kuvati nelja sekundi jooksul, nende vahel oli 2,5 sekundiline paus. Neljast järjestikusest negatiivsest või neutraalsest pildist koosnev rühmitus moodustas ühe sündmuse. 

Nende sündmuste vahel vahetasid teadlased kas emotsiooni, piltide äärte värvi või mõlemat. Seda tehti selleks, et jäljendada, kuidas elukogemused võivad erineda tajutavate detailide või emotsionaalse sisu poolest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles