JÄÄKARUDE KRIMINALISTIKA Ohustatud loomi uuritakse neid nägemata

teadus.postimees.ee
Copy
Jääkaru supleb ja mängib palliga Tallinna Loomaaias.
Jääkaru supleb ja mängib palliga Tallinna Loomaaias. Foto: Konstantin Sednev

Kliimamuutustest tulenev merejää vähenemine ohustab jääkarusid sedavõrd, et liik võib juba selle sajandi lõpuks välja surra. Nende laialivalguvad ja raskesti ligipääsetavad elupaigad ning Arktika äärmuslikud tingimused muudavad jääkarude jälgimise ja uurimise teadlasele keeruliseks.

Seni on jääkarusid uuritud GPS jälgimisseadmetega, mille kinnitamiseks tuleb loomad kinnipüüda ja uinutada. Meetod on ohtlik ja kulukas, lisaks veel ka looma häiriv. Alternatiivina on teadlased üritanud karusid suisa satelliidifotode põhjal jälgida. Idaho ülikooli teadusmeeskond otsustas katsetada jääkarude lumistest käpajälgedest kogutud keskkonna-DNA (ing environmental DNA ehk eDNA) kasutamist, loomade tuvastamiseks ja nende soo määramiseks.

Jääkaru tagajalad.
Jääkaru tagajalad. Foto: Konstantin Sednev

«See on esimene kord, kui jääkarusid on lume põhjal individuaalselt tuvastatud ja nende sugu määratud,» ütles teadlane Jennifer Adams. Selle meetodi abil kogutakse tuuma DNA-d, mille põhjal on võimalik isenditest üksikasjalikke geneetilisi profiile koostada.

Vaatamata selle potentsiaalile oli esialgne uuring veel väike. Piiravaks teguriks on asjaolu, et e-DNA võib keskkonnas laguneda. Turvalisemat ja odavamat jälgimisalternatiivi pakkuv uuring avaldati teadusajakirjas Frontiers in Conservation Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles