NEW SCIENTIST Ülitöödeldud toidu halba mainet on raske teaduslikult põhjendada (1)

Grace Wade
, New Scientist, kaasautor
Copy
Impossible Foods toodab taimseid lihaalternatiive.
Impossible Foods toodab taimseid lihaalternatiive. Foto: LAM YIK

Levinud toitumissoovitus julgustab meid sööma täisväärtuslikku toitu ja vältima töödeldud tooteid. Kuid meil puudub selge arusaama sellest, mis teeb toidu ülitöödelduks või kuidas need toidud meie tervist mõjutavad. Ülitöödeldud toite halvaks tembeldades võime jätta tähelepanuta mitmed teised rasvumisele kaasa aitavad tegurid ning sillutada teed uutele seninägematutele terviseprobleemidele, kirjutab New Scientisti ajakirjanik Grace Wade.

Rahvatervise eksperdid on meid aastakümneid ülitöödeldud toitude eest hoiatanud, süüdistades neid globaalses rasvumise tõusus ning diabeedi ja südamehaiguste esinemise kasvus. Juba kaks riiki – Kanada ja Brasiilia – soovitavad oma riiklikes toitumissoovitustes ülitöödeldud toite vältida. Paljud riigid, sealhulgas USA ja Austraalia, kaaluvad nende eeskuju järgimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles