VENE KOSMOSEAGENTUUR Kosmoselaev Luna-25 kukkus Kuu peale puruks (4)

teadus.postimees.ee
Copy
Zeemani kraater pildistatuna Luna-25 poolt, August 17, 2023.
Zeemani kraater pildistatuna Luna-25 poolt, August 17, 2023. Foto: Roscosmos

Venemaa teatas, et nende kosmoselaev Luna-25 on kukkunud Kuule. Selle kuu alguses startinud mehitamata robotmaandur kukkus alla pärast seda, kui see kontrollimatul orbiidil keerles, teatas Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos täna hommikul.

Uudis alla kukkumisest tuleb pärast seda, kui Venemaa teatas Luna-25 «ebanormaalsest olukorrast», mida spetsialistid laupäeval analüüsisid.

Roskosmos teatas pühapäeva hommikul, et kaotas kontakti Luna-25-ga laupäeval veidi pärast kella 14:57.

Luna-25 missioon on Venemaa esimene Kuu missioon peaaegu 50 aasta jooksul.

Venemaa lootis, et pärast Kuu lõunapoolusele maandumist veedab robot aasta aega kivi- ja tolmuproove kogudes. Maandumine pidi toimuma esmaspäeval.

Kosmoseagentuur teatas aga laupäeval, et kaotas laevaga kontakti pärast seda, kui sellel tekkisid maandumiseelseks orbiidiks valmistumisel täpsustamata probleemid.

«19. ja 20. augustil kosmoselaeva asukoha kindlakstegemiseks ja sellega kontakti loomiseks võetud meetmed ei olnud edukad,» ütles Roskosmos pühapäevases avalduses. «Kosmoselaev liikus kontrollimatule orbiidile ja põrkas kokku Kuu pinnaga.»

Kosmoseagentuur teatas, et õnnetuse põhjuste väljaselgitamiseks alustatakse uurimist, kuid ei andnud vihjeid tehniliste probleemide kohta.

Moskva lootis Luna-25-ga tugineda oma nõukogudeaegse Luna programmi pärandile, mis tähistaks naasmist iseseisvate Kuu-uuringute juurde.

800-kilone Kuumasin Luna-25 pidi esmaspäeval sooritama pehme maandumise Kuu lõunapoolusel, mis teeks Venemaast esimese riigi Kuu lõunapoolusel.

Robot, mis on väikese auto suurune, startis kolmapäeval Sojuzi raketi otsas ja sisenes Kuu orbiidile.

Pärast startimist on Luna-25 saatnud maale fotosid Kuu lõunapoolkera kolmandast kõige sügavamast kraatrist, Zeemani kraatrist.

Kuu lõunapoolus pakub teadlastele erilist huvi, sest nad usuvad, et püsivalt varjus olevad kraatrid sisaldavad vett.

Kivimites olev külmunud vesi võib muutuda õhuks ja raketikütuseks, mis võib võimaldada pikemaid inimreise.

Ükski riik pole kunagi varem Kuu lõunapoolusele sisenenud.

Venemaa võistles Indiaga, et sooritada ambitsioonikas maandumine. India avaldas eelmisel kuul oma Kuumasina Chandrayaan-3.

Roskosmos on püüdnud end «kosmoseülijõuna» tõestada pärast seda, kui Venemaa kaotas Ukrainasse sissetungi tõttu juurdepääsu lääne tehnoloogiale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles