PRONKSIAEGNE SUHKRUTÕBI Jäämees Ötzil oli geneetiline soodumus diabeedile (3)

Annika Helena Siimon
, Suvereporter
Copy
Jäämees Ötzi.
Jäämees Ötzi. Foto: South Tyrol Museum of Archaeology/Eurac/Marco Samadelli-Gregor Staschitz

Teadlased kasutasid täiustatud DNA sekveneerimistehnoloogiat, et analüüsida Ötzi genoomi ning said täpsema pildi jäämehe välimusest ja geneetilisest päritolust.

Ötzi genoom dekodeeriti esimest korda enam kui kümme aastat tagasi. See oli ka esimene kord, kui muumia genoomi järjestati. Tulemused andsid olulise ülevaate eelajalooliste eurooplaste geneetilisest ülesehitusest. Sekveneerimistehnoloogia edusammud on nüüd võimaldanud Max Plancki Evolutsioonilise Antropoloogia Instituudil ja Euraci uurimiskeskuse uurimisrühmal Ötzi genoomi täpsemalt rekonstrueerida.

Teadusajakirjas Cell Genomics avaldatud uuringu hiljutised tulemused täpsustavad jäämehe geneetilist pilti: võrreldes teiste kaasaegsete eurooplastega on Ötzi genoomis ebatavaliselt suur osa geene, mis on sarnased Anatoolia varajaste põllumeeste omadega. Vastupidiselt varasematele leidudele oli Ötzil oma surma ajal kaugelearenenud juuste väljalangemine ja ta võis olla isegi kiilas. Lisaks oli tema nahk tumedam, kui varem arvati. Ötzi geenid näitavad ka eelsoodumust diabeedile ja rasvumisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles